Blogit 10.4.2018

10 faktaa mustasta hiilestä

Musta hiili on ilmastonmuutoksessa se jokerikortti, jonka voi lyödä pöytään silloin, kun muut keinot eivät toimi. Jokeri ei ratkaise peliä, mutta sen auttaa pitkittämään sitä.

Suomessa on tyypillisesti muutamia tuhansia aerosolihiukkasia kuutiosenttimetrissä ilmaa. Kuulostaako paljolta? Hiukkasia on kaikkialla mutta niitä ei yleensä voi nähdä. Niiden elinkaari ilmakehässä on lyhyt ja suurin osa poistuu alle parissa viikossa. Nämä poistuneet tai ”tippuneet” aerosolihiukkaset voi havaita esimerkiksi tummana peittona valkealla lumella. Tumma peitto on kuitenkin vain osa kaikesta aerosolista, ja nimeltään musta hiili.

Musta hiili on poikkeus aerosolien joukossa, sillä tyypillisesti aerosolit viilentävät ilmastoa. Musta hiili kuitenkin lämmittää sitä. Tämä tekee siitä mielenkiintoisen – poistamalla musta hiili ilmakehästä, voisimme nopeasti viilentää maapallon ilmastoa. Jos päästöt lopetetaan nyt, musta hiili poistuu muutamassa viikossa ja ilmasto viilenee. Kuinka sellainen temppu onnistuu? Ei mitenkään. Energiantuottajat, kuljetusyhtiö eivätkä etenkään suomalaiset saunanlämmittäjät luovu helposti työstään eivätkä tavoistaan. Kehittyvä teknologia auttaa, muttei ulotu läheskään kaikkialle maapallolle – ainakaan aivan lähivuosina.

Musta hiili hiukkanen ilmakehässä tai lumella imee tehokkaasti säteilyenergiaa ja muuttaa näin maapallon säteilytasapainoa. Vaikutus kasvaa alueilla, missä päästöt ovat suurimmat, joskin eniten musta hiili lämmittää lumi- ja jääpeitteisillä alueilla. Presidentti Niinistö on viime aikoina tuonut mustan hiilen näkyvästi Arktisen alueen tulevaisuutta koskevaan keskusteluun. Kasvavat talousnäkymät, ja siten lisääntyvät musta hiili -päästöt arktisen alueen rajojen sisällä ovat uhka alueen tulevaisuudelle. Tarvitaan diplomaattisia keinoja, kekseliäisyyttä, mutta myös tietoa, jotta Arktisen alueen saastuminen ja maapalloa uhkaava ilmastonmuutos saadaan kuriin.

Musta hiili antaa saastumiselle tummat kasvot, mutta ei suinkaan ole ainoa ihmisten tuottama ilmastoa lämmittävä komponentti. Samoista piipuista, joista näemme tummien hiilivanojen kohoavan taivaalle, kohoaa ilmaan myös lukuisia värittömiä kaasuja, joista tunnetuin on hiilidioksidi. Jos musta hiili on lyhytikäinen jokeri, hiilidioksidi on se pitkän linjan tuholainen. Sen poistaminen on hidas prosessi, ja pelin kannalta se ainoa ratkaisu. Mutta jos haluamme voittaa, jokerit on käytettävä tarkoin.

Mitä siis on tehtävissä? Paljon. Keinot ovat olemassa ja yhteisymmärrys, poliittinen tahto ja tiede ovat keskeisiä avaimia puhtaampaan ja parempaan tulevaisuuteen.

Miksi tiede? Kysymyksestä päästään luvattuihin kymmeneen faktaan. Nimittäin vaikka mustan hiilen haitalliset vaikutukset ovat yleisellä tasolla hyvin tiedossa, faktat kaipaavat tarkennuksia, jotta osaamme käyttää jokerin oikein ja oikealla hetkellä.

10 faktaa mustasta hiilestä:

Musta hiili…

  1. …ei ole ainoa ilmakehän valoa imevä aerosoli, joskin voimakkain
  2. …on merkittävä ongelma lumipeitteisillä alueilla missä vaikutus ilmastoon on suurin
  3. …päästöt syntyvät biomassan ja hiilen sekä kotitalouksien puun poltosta, kaasukentillä soihduttamisesta ja liikenteessä diesel moottoreista
  4. …pitoisuus vaihtelee paljon ajallisesti ja paikallisesti
  5. …muuntuu ilmakehän prosesseissa mikä aiheuttaa haasteita kulkeutumismalleille

Mustan hiilen..

  1. …hiukkasten ilmastovaikutus riippuu ympäröivän aerosolin ominaisuuksista – pelkkä tieto mustan hiilen massasta ei riitä ilmastovaikutusten laskemiseen
  2. …globaalit päästöarviot vaihtelevat noin kertoimella kaksi
  3. ….pitoisuutta ilmakehässä mitataan jatkuvatoimisesti seitsemällä arktisella kansainvälisellä tutkimusasemalla joista yksi on Suomessa
  4. …trendi on laskeva Pohjois-Suomen viikoittaisissa luminäytteissä joita on mitattu yhtäjaksoisesti vuodesta 1964
  5. …on erityisen haitallista terveydelle