Kansainvälisyys 15.2.2016

Ilmastonmuutos puhuttaa Australiassa

Suomesta käsin lähes vastakkaisella puolella maapalloa sijaitseva Australia on yksi maista, joita ilmastonmuutos uhkaa vakavimmin. Ilmiö herättää kiihkeää keskustelua puoleen ja toiseen.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Petteri Uotila työskenteli Australiassa ilmasto- ja merentutkimuksen parissa liki 10 vuotta vuoteen 2013 asti. Miten ilmastonmuutos siellä hänen mielestään näkyy?

”Australia on ääri-ilmiöiden maa”, Uotila korostaa. ”Siellä on aina esiintynyt paljon kuivuutta, myrskyjä ja pensaspaloja. Mutta kuten ilmastonmuutosta tutkittaessa on todettu, maat, jotka ovat jo valmiiksi herkkiä ääri-ilmiöille, muuttuvat niille yhä herkemmiksi.”

Suomessakin on toistuvasti uutisoitu Australiaa riepottelevasta kuivuudesta, pensaspaloista sekä Koillis-Australiassa sijaitsevan Suuren koralliriutan heikkenevästä tilasta. Myös keskilämpötilat ovat nousussa. Australian ilmatieteen laitos on vahvistanut vuoden 2013 olleen maan koko mittaushistorian kuumin vuosi.

Debatti jatkuu niin mediassa kuin politiikassakin

Ilmastonmuutos on Australiassa vahvasti näkyvillä niin mediassa kuin poliittisissa keskusteluissakin. ”Ilmastoskeptisyys näkyy otsikoissa edelleen, ja ilmastonmuutosta kyseenalaistetaan paljon. Suomessa ilmiö ja ihmisen toiminnan osuus näyttäisivät olevan laajemmin hyväksyttyjä”, Uotila sanoo.

Australian media on Uotilan mukaan selvästi poliittinen ja mediatalot ajavat määrätietoisesti omaa linjaansa. Mediamaisemassa näkyy vahvasti mediatalo News Limited, joka antaa ilmastoskeptismille suhteellisesti paljon näkyvyyttä. Toinen suuri mediatalo Fairfax suhtautuu aiheeseen neutraalimmin.

Ilmastopolitiikka on vaihdellut suuresti riippuen hallituksesta. ”Viimeisissä kolmissa vaaleissa ilmastonmuutos on ollut joko niin näkyvästi esillä tai niin näkyvästi poissa agendalta, että se on aiheuttanut keskustelua”, Uotila tiivistää. Nykyisellä hallituksella on lukuisia ilmastonmuutokseen liittyviä tavoitteita. Takapakkiakin on kuitenkin tapahtunut: hallitus on poistanut edellisen hallituksen läpisaaman hiilikaupan ja lakkauttanut tuulivoimaloita. Australia on myös edelleen yksi maailman merkittävimmistä hiilen viejistä.

Maat, jotka ovat jo valmiiksi herkkiä ääri-ilmiöille, muuttuvat niille yhä herkemmiksi.

”Kaiken kaikkiaan Australialla on ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi pienemmät tavoitteet kuin Euroopalla ja Yhdysvalloilla. On hyvä kuitenkin muistaa, että Australian kulttuuritausta eroaa huomattavasti Euroopasta. Se on iso maa, jossa on vähän asukkaita. Näin syntyy helposti tunne, että resurssit ovat rajattomat”, Uotila selventää.

Ympäristöteeman tärkeys on kuitenkin korostunut politiikassa viime vuosina, ja Vihreä puolue on noussut jo maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi työväenpuolueen ja konservatiivien jälkeen.

Australiassa ympäristö on kansalaisille tärkeä arvo, ja ilmastonmuutosta hillitsevien toimenpiteiden käyttöönotosta on jo monia esimerkkejä. Esimerkiksi aurinkopaneelien käyttö on yleistynyt. ”Paneelien käyttö on tehty helpoksi: moni osavaltio on tukenut niiden käyttöönottoa, ja kotitaloudet voivat helposti myydä ylituotettua sähköä”, Uotila kertoo.

Australialaiset ovat vastuuntuntoisia ja haluavat antaa oman panoksensa globaalissa kontekstissa. ”Mitä tulee Pariisiin neuvotteluihin, ovat monet australialaiset huolissaan siitä mitä heistä ajatellaan maailmalla”, Uotila sanoo.