Kansainvälisyys 19.2.2016

Yhteistyöllä ympäristöystävällisempää energiaa Pohjois-Venäjälle

Ilmatieteen laitos oli mukana vuonna 2015 päättyneessä projektissa, jossa asennettiin tuulivoimaloita eristyneisiin kyliin Nenetsian maakunnassa.

Ennen projektia energia Nenetsiassa tuotettiin pääosin dieselgeneraattoreilla, joihin polttoaine oli haastavaa kuljettaa pitkiä matkoja. Projektin tavoitteena oli paitsi parantaa kylien ympärivuotista energiansaantia, myös muuntaa energiantuotanto ympäristöystävällisemmäksi tuulivoiman avulla.

Projektissa toimineen tutkija Jenni Latikan mukaan Ilmatieteen laitoksen tehtäviin kuului avustus soveltuvan tuulimittausjärjestelmän hankinnassa, tuulivoiman tuotannon arviointi sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista kertominen paikallisille. Projektiryhmäläiset vierailivat Nenetsiassa muutamaan otteeseen. ”Tulosten esittely paikanpäällä oli tärkeää, sillä paikalliset päättäjät ja sidosryhmät seurasivat tiiviisti projektin kulkua”, Latikka sanoo.

Projekti sujui suunnitelmien mukaan. ”Asennetut voimalat luovat valmiuden siihen, että Venäjällä pystyttäisiin kehittämään myös teollisen mittakaavan tuulivoimaa, mikä on hieno saavutus”, Latikka toteaa. Toistaiseksi tuulivoimalla on vähäinen rooli Venäjän energiantuotannossa. Jatkoa projektille on jo suunnitteilla.

”Paikalliset olivat todella huolehtivaisia. Kielimuurin vuoksi tosin useaan otteeseen harkitsin venäjän opiskelun aloittamista”, Latikka naurahtaa.