Sää 16.5.2018

Uudet säämerkit tarkentavat ennustetta

Meteorologin tekemä työ näkyy nyt Ilmatieteen laitoksen sääkartoilla entistä tarkemmin, kun säämerkkien määrää lisättiin.

Säämerkkien uudistuksessa moni sääilmiö, jolla ei aikaisemmin ollut omaa merkkiä, sai sellaisen. Uusia säämerkkejä ovat esimerkiksi sumu, tihku, jäätävä tihku ja jäätävä sade, sadekuuro ja jatkuva sade sekä raekuuro. Lisäksi valikoimaan tuli uutena kaksi pilvisyysluokkaa.

”Merkkejä on nyt noin 50, kun aikaisemmin niitä oli puolet vähemmän. Suurin osa merkeistä on jatkuvassa tai toistuvassa käytössä”, uudistuksessa mukana ollut meteorologi Pauliina Kuokka arvioi.

Uudistuksen taustalla oli tarve kuvata entistä tarkemmin sitä, mitä meteorologit ennustavat. Edellisessä uudistuksessa vuonna 2010 säämerkkien määrää karsittiin ja ylläpitoa yhtenäistettiin, mutta meteorologien näkökulmasta merkkejä yksinkertaistettiin jopa liikaa. Läheskään kaikille yleisillekään sääilmiöille ei löytynyt kuvaavaa merkkiä.

”Saimme ennen uudistusta usein asiakaspalautetta siitä, että sääkartoillamme on liikaa sateita, koska jatkuvat sateet merkittiin samalla merkillä kuin sadekuurot. Meteorologin näkökulmasta tilanne oli hankala: käytimme paljon työtä sateiden ennustamiseen, mutta niille ei ollut tuotantojärjestelmässä toisistaan erottuvia merkkejä”, Kuokka muistelee.

Nyt jatkuva sade ja kuurosade ilmaistaan erillisellä merkillä, mikä Kuokan mielestä on ”ehdottoman hyvä asia”.

Vaarallisiakin ilmiöitä on nyt helpompi ilmaista

Yli kaksi vuotta kestänyt uudistusprojekti saatiin maaliin tänä keväänä, kun uudet säämerkit julkistettiin Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla ja mobiilisovelluksessa. Toistaiseksi uusia merkkejä ei ole käytössä asiakastuotteissa.

Kuten uudistukset aina, myös muutokset säämerkeissä herättivät tunteita.

”Saimme palautetta esimerkiksi siitä, että osa merkeistä ei erotu täydellisesti. Päivitimme merkkejä asiakaspalautteen pohjalta pian julkaisun jälkeen, ja kuukauden käyttökokemuksen pohjalta vielä uudelleen. Kohta monikaan käyttäjä ei varmaankaan enää edes muista, minkälaiset vanhat merkit olivat”, Kuokka uskoo.

Säämerkeissä huomioidaan nyt myös suhteellisen harvinaisia, mutta mahdollisesti vaarallisia säätilanteita.

Säämerkeissä huomioidaan nyt myös suhteellisen harvinaisia, mutta mahdollisesti vaarallisia säätilanteita. Valikoimassa on oma säämerkki esimerkiksi jäätävälle tihkulle.

”Merkin punainen väri herätti keskustelua sekä etukäteen että julkaisun jälkeen. Värillä haluttiin korostaa ilmiön vaarallisuutta, ja sen alle lisättiin viiva, jotta merkki on selkeä myös värisokeille”, Kuokka kertoo.

Pilvisyyden eri asteet voivat puolestaan olla tärkeää tietoa esimerkiksi tiesään ammattikäyttäjille: kun pilvipeite rakoilee, tien pinta voi olla jäässä.

”Meteorologit käyttävät aikaa kaikkien näiden ilmiöiden ennustamiseen, ja nyt tekemämme työ näkyy paremmin myös sääkartoilla. Ihan jokaista pientä ilmiötä ei ole tarkoituksenmukaista ennustaa, mutta tuotteistuksemme toimii siten, että se korostaa ihmisille tärkeitä ilmiöitä”, Pauliina Kuokka sanoo.

Lisätietoa uudistuksesta
Säämerkkien selitykset