Sää 25.1.2018

Vain lauhtuminen sulattaa tykkylumen

Tykkylumitilanne äityi erittäin vaikeaksi vuodenvaihteessa Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Nollakelit ja toistuvat lumisateet kerryttävät puiden lumikuormaa.

Joulukuu 2017 oli lähes koko maassa lauha ja sateinen. Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa satoi vajaan kuukauden aikana monin paikoin 70–100 millimetriä vedeksi muutettuna. Tavallisesti alueella sataa joulukuussa jopa puolet vähemmän.

”Alueelle virtasi lähes koko joulukuun ajan lauhaa ilmamassaa sekä matalapaineita sateineen. Puihin kertyi lunta pitkän ajan kuluessa”, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Antti Kokko sanoo.

Hänen mukaansa Ilmatieteen laitoksen turvallisuussääpäivystys havahtui tilanteen vakavuuteen, kun sähkökatkojen määrä alueella nousi yhdessä päivässä muutamasta tuhannesta noin kymmeneen tuhanteen. Ensimmäinen Luova-tiedote eli viranomaisille suunnattu varoitus tilanteesta annettiin 28. joulukuuta.

Tällöin lunta oli kertynyt puihin erityisesti Pohjois-Karjalassa. Siellä lämpötila kuitenkin käväisi hetkellisesti 1,5–2 plusasteessa, mikä helpotti tilannetta. Kainuussa oli ensimmäinen suurhäiriö sähköverkossa 29. joulukuuta, ja siellä tilanne on pahentunut ja pitkittynyt.

Kostea lumi kerryttää tykkyä

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta esittelee Kuhmon Kalliojoen havaintoaseman säähavaintoja vuodenvaihteesta. Päivittäiset sademäärät eivät ole olleet suuria, mutta sadetta on saatu tasaisesti. Lämpötila on sahannut nollan molemmin puolin, eli olosuhteet tykkylumen kertymiselle ovat olleet otolliset.

Tykkyä voi muodostua kahdella tavalla: huurtumalla, jolloin alijäähtyneet pilvi- tai sumupisarat jäätyvät pakkasen puolella oleviin pintoihin, tai nuoskatykkynä, jolloin märkä lumisade takertuu puihin. Valta kertoo, että vuodenvaihteessa kertynyt tykky oli pääasiassa nuoskatykkyä, jota kertyy parhaiten silloin, kun lämpötila on nollan paikkeilla tai vähän sen yli, sataa märkää lunta ja tuuli on kohtalaista.

Tuulen vaikutus on kahtalainen: yhtäältä tuulet voivat ravistaa lunta puiden oksilta. Toisaalta tuuli voi katkoa oksia ja puita. Esimerkiksi Kainuussa loppiaisena 13 metriäkin sekunnissa puhaltaneista tuulenpuuskista ei ollut juuri apua, koska lumi on niin tiukasti kiinni puiden oksilla.

Puihin kertyvä lumi voi olla vaarallista, koska se on painavaa ja katkoo puita ja sähköjohtoja. Etelä-Lapissa punnittiin 1990-luvun alussa puiden tykkykuormia. Havaintojen perusteella täysikasvuisten puiden lumimassa vaihteli muutamasta sadasta kilosta runsaaseen 3 000 kiloon. Pahimmillaan yhdessä puussa voi siis olla lumikuormaa kolmen pienen henkilöauton painon verran.

Puihin kertyvä lumi voi olla vaarallista, koska se on painavaa ja katkoo puita ja sähköjohtoja.

Kerran vuosikymmenessä

Suursäätila Suomessa muuttui 8. tammikuuta 2018 alkaneella viikolla korkeapaineen myötä. Myös tykkyalueilla sateet vähenivät ja lämpötila laski pakkaselle, mutta puiden oksat notkuvat edelleen lumen painosta. Haastava tilanne jatkuu erityisesti Kainuussa, jonne annettiin Luova-varoitus runsaan lumen kertymisestä jälleen 22. tammikuuta 2018.

”Tilanne on sikäli veitsen terällä, että pienetkin lisäsateet tai voimakas tuuli voivat kaataa lisää puita ja aiheuttaa edelleen myös sähkökatkoja”, meteorologi Antti Kokko sanoo.

Parhaiten helpotusta tilanteeseen tuo sään lauhtuminen. Yli +2 asteen lämpötilat saavat lumet sulamaan ja varisemaan puista. Auringon lämpövaikutus on riittävä lumen sulattamiseksi puista Etelä-Suomessa helmi-maaliskuun vaihteessa ja pohjoisemmassa maaliskuun loppupuolella.

”Kainuussa tilanne saattaa jatkua vielä toista kuukautta, mikäli lämpötilat pysyvät pakkasen puolella”, meteorologi Hannu Valta arvioi.

Hänen mukaansa yhtä vaikeita tykkytilanteita kuin tänä talvena on noin kerran vuosikymmenessä. Hän muistelee, että Etelä-Savossa vuonna 2011 oli samantyyppinen, viikkoja kestänyt tilanne. Lievempiä tuhoja aiheuttavia tapauksia on useita kertoja vuosikymmenessä.

Ilmatieteen laitoksen kokonaislumikuormaa kuvaava karttatuote loisti punaisena 5.1.2018 klo 14.